Kun jij als ondernemer € 2,5 miljoen financieren om je scheiding te regelen?
20 oktober 2022 

Kun jij als ondernemer € 2,5 miljoen financieren om je scheiding te regelen?

Recent had ik Maaike en Ron in de praktijk. 
Zij zijn midden 50 en inmiddels 25 jaar gehuwd. 
Bij het aangaan van het huwelijk hebben zij huwelijkse voorwaarden opgesteld met een periodiek verrekenbeding. Dit hebben zij gedaan omdat zij wisten dat Ron op korte termijn een eigen onderneming ging starten. 

Tot zover goed overdacht. Echter hebben zij de 25 jaar dat zij gehuwd zijn nooit verrekend. Het is dan ook niet te herleiden hoe de aandelen van de B.V. van Ron zijn gefinancierd. En dat betekent dat als basis aangenomen mag worden dat de waarde van de aandelen van Ron tot het te verrekenen vermogen behoren. Aandelen met inmiddels een waarde van circa. 5 miljoen euro! 

Ron gaf direct aan hier buikpijn van te krijgen. Niet eens zozeer omdat de waarde gedeeld moet worden. Dit vond hij prima. Ten slotte hebben zij 25 jaar geleefd alsof zij gehuwd waren in gemeenschap van goederen. Maar nu een bedrag van € 2,5 miljoen op tafel krijgen is onmogelijk voor hem. Dit betekent dat hij zijn bedrijf kwijt raakt. 
Gelukkig gaf Maaike direct aan dat dit niet wenselijk is en hebben zij onder mijn begeleiding gezocht naar een alternatieve manier om afspraken te maken waar zij zich beiden goed bij voelen. 

Als eerste heeft Maaike inzichtelijk gemaakt wat zij verwacht nodig te hebben na de scheiding. Het gaat dan om netto vermogen voor het aankopen van een nieuwe woning en netto besteedbaar inkomen om van te leven. 

Rekening houdend met haar huidige vermogen en inkomen, hebben Ron en Maaike samen met mij de financiële situatie van Maaike ingevuld. Dit gaf Maaike zichtbaar rust, omdat zij nu op een goeie manier de toekomst in kan. Ook voor Ron is dit fijn, want hij had niet ineens € 2,5 miljoen euro aan liquide middelen nodig. 

Aanvullend hebben zij afgesproken dat indien Ron zijn aandeel ooit verkoopt, Maaike nog een percentage van de verkoopopbrengst krijgt. Wat mij betreft past dit helemaal bij de doelstelling van mediation. En word ik hier heel blij van, omdat zowel mijn rol als mediator als die van financieel echtscheidingsadviseur goed naar voren kan komen.

Over de schrijver
Financieel Planner, Financieel EchtscheidingsAdviseur, MfN-familiemediator en docent/trainer voor scheidingsprofessionals
Reactie plaatsen