Betaal jij als ondernemer het beleggingsrendement van je partner?
31 oktober 2022 

Betaal jij als ondernemer het beleggingsrendement van je partner?

Waarschijnlijk vind je dit een gekke vraag. Natuurlijk hoef jij het rendement van je partner niet te betalen. En al helemaal niet als je gaat scheiden. 

Toch kun je bedrogen uitkomen als je geen duidelijke afspraken hebt gemaakt. 

Marieke heeft toen zij samenwoonde met Mark een schenking van haar ouders gekregen. Deze schenking (groot € 50.000) heeft zij geïnvesteerd in de woning die zij samen hebben aangekocht. 
De afspraak hierover was helder opgenomen in het samenlevingscontract: “Als wij ooit uit elkaar gaan krijgt Marieke haar € 50.000 terug. Het restant van de overwaarde wordt bij helfte gedeeld.” 

In februari 2018 zijn Mark en Marieke getrouwd. Zij hebben daarbij geen huwelijkse voorwaarden gemaakt. 
In juni 2018 werd hun eerste kindje geboren, vlak na de verkoop van hun eerste woning en aankoop van de nieuwe woning (koopsom € 400.000). De woning is aangekocht met de overwaarde van de eerste woning en daarnaast een hypotheek. 

Helaas blijkt ondernemen en een jong gezin geen gelukkige combinatie voor Mark en Marieke waardoor zij besluiten te gaan scheiden. 
Zij spreken af dat Mark in de woning blijft, maar krijgen discussie over de € 50.000 die Marieke heeft geïnvesteerd. 
Mark wil haar dat bedrag terugbetalen, maar Marieke is van mening dat de investering mee moet stijgen met de waarde van de woning (inmiddels € 600.000). 
Omdat zij er niet uitkomen vragen zij de rechter een beslissing te nemen. Die stelt Marieke in het gelijk. Dit betekent dat Mark haar niet € 50.000 terug moet betalen, maar € 75.000. Omdat de waarde van de woning ook is toegekomen met 50%. 

De conclusie is dat onduidelijke afspraken grote gevolgen kunnen hebben wanneer je uit elkaar gaat (of komt te overlijden). 
Tijdens een mediationtraject is er ruimte om af te wijken van de wettelijke maatstaven. Daarom breng ik altijd eerst de wensen en behoeften in kaart en begeleid ik jullie van daaruit tot het maken van afspraken. Nog beter is het natuurlijk om tijdens de relatie de afspraken al zorgvuldig vast te leggen. 

Over de schrijver
Financieel Planner, Financieel EchtscheidingsAdviseur, MfN-familiemediator en docent/trainer voor scheidingsprofessionals
Reactie plaatsen