Ik weet helaas niet waar jij als (partner van de) ondernemer recht op hebt
10 oktober 2022 

Ik weet helaas niet waar jij als (partner van de) ondernemer recht op hebt


In mijn praktijk krijg ik veelal de vraag: Wil jij mij vertellen waar ik recht op heb?” Vaak is het antwoord: “nee”. 
Niet omdat ik geen verstand van zaken heb, maar omdat het recht vaak een grijs gebied is. 

Er worden veel juridische procedures gevoerd. 
Begeleid door 2 advocaten die beiden jarenlang rechten hebben gestudeerd en veel ervaring hebben binnen hun eigen rechtsgebied. 
Het feit dat zij zonder tussenkomst van een rechter geen overeenstemming bereiken kan dus niets anders betekenen dat het recht voor meerdere uitleggen vatbaar is/kan zijn. 

Vorig jaar mocht ik Eric-Jan en Jolanda begeleiden. 

Eric-Jan heeft tijdens het huwelijk een succesvolle onderneming opgericht. Hij is voor 100% aandeelhouder van zijn Holding. De Holding is daarbij weer eigenaar van een aantal werkmaatschappijen. 
De vraag van Jolanda: “ik wil graag weten waar ik recht op heb”. 
Over het simpele antwoord was geen discussie tussen Eric-Jan en Jolanda: “de helft van de waarde van de aandelen.”

Maar wat zijn de aandelen waarde?

Hier kunnen ellenlange discussies over gevoerd worden. Welke uitgangspunten worden gehanteerd? Wat is een realistische verkoopprijs? Wat is de invloed van de huidige economische onzekerheid? 
En als hier duidelijkheid over is en de waarde is bepaald, is de vraag of het mogelijk is de helft van de waarde te voldoen. Kan dit gefinancierd worden en wat is de invloed van deze financiering op de continuïteit van de onderneming? 

Conclusie: Er is geen simpel antwoord te geven op de vraag waar echt op is. 
Feitelijk is er maar één iemand die hier uitsluitsel over kan geven en dat is de rechter!

Hoe wikkel je dan je scheiding af?

Kies je niet voor een juridische procedure, maar voor mediation, dan bekijken jullie onder mijn begeleiding samen de wensen en behoeften voor de toekomst. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om de woonwens, het netto besteedbaar inkomen en het inkomen na pensionering. Met de uitgangspunten van beiden bespreek ik met jullie de verschillende mogelijkheden en voor- en nadelen van deze mogelijkheden. Om op deze manier tot overeenstemming te komen en beiden met rust de toekomst in te kunnen. 

En uiteraard mag je van mij verwachten dat ik tijdens het scheidingsproces informatie geef hoe de rechtspraak kijkt naar verschillende vraagstukken. Maar helaas is de rechtspraak niet zwart-wit en is het daarom in mediation belangrijk jezelf onder mijn begeleiding te kunnen bewegen in het ‘grijze’ gebied. 


Over de schrijver
Financieel Planner, Financieel EchtscheidingsAdviseur, MfN-familiemediator en docent/trainer voor scheidingsprofessionals