Kinderalimentatie: Een stappenplan
12 februari 2023 

Kinderalimentatie: Een stappenplan

Kinderalimentatie is geld dat een ouder moet betalen aan de andere ouder voor de kosten van hun kinderen. De hoogte van de kinderalimentatie wordt berekend aan de hand van verschillende factoren, zoals het inkomen van de ouders, de leeftijd van de kinderen, de kosten voor verzorging en opvoeding en de tijd dat de kinderen bij jou zijn.

Hieronder een stappenplan hoe de kinderalimentatie tot stand komt:

  1. Bepaal het inkomen van beide ouders. Dit omvat salaris, uitkeringen, toeslagen en andere inkomsten.

  2. Bereken het gezamenlijke inkomen van beide ouders. Dit is het totale inkomen van beide ouders samen.

  3. Bepaal de behoefte van het kind. Dit is het bedrag dat nodig is voor de verzorging en opvoeding van het kind, inclusief kosten voor bijvoorbeeld school, kleding en verzorging.

  4. Bepaal het percentage dat de betalende ouder moet betalen. Dit wordt bepaald aan de hand van het inkomen van beide ouders en de behoefte van het kind.

  5. Bereken de kinderalimentatie. Dit doe je door het percentage dat de betalende ouder moet betalen te vermenigvuldigen met het gezamenlijke inkomen. Ten laste daarvan breng je de kosten die de betalende ouder nog heeft in de eigen huishouding. Het resultaat is het bedrag aan kinderalimentatie dat de betalende ouder moet betalen.

    Voor het berekenen van de kinderalimentatie zijn diverse tools beschikbaar.
    Omdat de uitgangspunten van de berekening grote invloed hebben op de uitkomst, is het aan te raden een professional in te schakelen voor het berekenen van de kinderalimentatie.

    Ben je op zoek naar een uitgebreidere toelichting op de berekening? Lees dan onze blog op de website bij praktijk MOOS.

Over de schrijver
Financieel Planner, Financieel EchtscheidingsAdviseur, MfN-familiemediator en docent/trainer voor scheidingsprofessionals
Reactie plaatsen