Ondernemer, wil jij een succes maken van je samengestelde gezin?
27 oktober 2022 

Ondernemer, wil jij een succes maken van je samengestelde gezin?

De afgelopen jaren heb ik veel ondernemers mogen begeleiden tijdens hun scheidingsproces. 
Veel van deze ondernemers hebben inmiddels opnieuw de liefde gevonden. Mooi, maar een samengesteld gezin brengt ook nieuwe uitdagingen met zich mee. 

Op de website van http://Linda.nl is het volgende te lezen: “Twee derde van de samenstelde gezinnen binnen vijf jaar weer uit elkaar.” https://www.linda.nl/nieuws/binnenland/twee-derde-samengestelde-gezinnen/ (Het is een onderzoek van de vFAS. Ik vraag me regelmatig af hoe zij precies tot de cijfers komen. Maar dat samengestelde gezinnen weer uit elkaar gaan zien wij in de praktijk helaas ook regelmatig voorkomen). 

Auch! 
Want waar een scheiding van het kerngezin heftig is voor kinderen, is dit binnen een samengesteld gezin mogelijk nog heftiger. 

Zelf ben ik ook vader in een samengesteld gezin. 
Twee eigen kinderen en twee kinderen van mijn partner. 
Allebei een ex-partner. 
En samen een eigen bedrijf. Als dat geen uitdagingen met zich meebrengt ;-) 

Voor ons is het heel belangrijk om constant in gesprek te zijn met elkaar. 
Waar staan we? 
Wat voelen we? 
Welke verwachtingen hebben we van elkaar? 
Hoe gaat het met de kinderen? 
Welke invloed heeft de andere ouder? 
Enz. 

Doordat wij dagelijks bezig zijn met scheidingen en communicatie weten wij hoe belangrijk dit is. Maar lang niet vanzelfsprekend voor iedereen. 

Ook ervaren wij hoe lastig het is de krachten van een samengesteld gezin bespreekbaar te maken in je omgeving (familie en vrienden) wanneer die geen samengesteld gezin vormen. Zij kunnen zich de verschillen tussen een kerngezin en samengesteld gezin vaak niet voorstellen. 

Om deze reden coachen wij vanuit Praktijk MOOS samengestelde gezinnen. Om de krachten te bespreken. Verwachtingen over en weer met elkaar te bespreken. En de neuzen dezelfde kant op te krijgen en houden. 

Kunnen jullie wel wat hulp gebruiken binnen het samengestelde gezin? Neem dan gerust contact op via berry@vanzuidammediation.nl of 06-15 10 91 72. Lees alle informatie op de website van Praktijk MOOS: https://praktijkmoos.nl/hulp-bij-samengestelde-gezinnen/

Over de schrijver
Financieel Planner, Financieel EchtscheidingsAdviseur, MfN-familiemediator en docent/trainer voor scheidingsprofessionals
Reactie plaatsen